Следвайте Гласове в ТелеграмС избора на Васил Терзиев не избираме патриарх,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмС избора на Васил Терзиев не избираме патриарх,
Коментари Харесай

Асен Василев: В бюджета има пари и за пътища, и за пенсии и заплати и не се отдалечаваме от еврозоната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

С избора на Васил Терзиев не избираме патриарх, който да дава честен образ, а градоначалник, който да построи изчезналите детски градини и да не ремонтира три пъти „ Шишман “, счита финансовият министър и съпредседател на Политическа партия. От 1 януари 2024 година ще се усили заплатата до 50% от междинната, споделя той. В бюджета има пари и за пътища, и за пенсии, и за заплати. Апокалипсис няма и няма да има. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред bTv.

За недостига и бюджета

Той изясни, че 3% недостиг е изцяло изпълним, а в миг, в който стопанските системи са в криза не е нито свястно, нито допустимо, да се вършат рестриктивни бюджети. „ Видя се, че и с 3% недостиг може да се прави естествена европейка и обществена политика. И предходната година завършихме с недостиг под 3%, а нито едно апокалиптично нещо не се сбъдна. И с енергийните помощи, които стигнаха до бизнеса отчетохме най-високия растеж на износа и на заплатите “, напомни министърът.

За инфлацията

За критиците, които упрекват бюджетната политика за високата инфлация, Василев изясни, че и когато дефицитът на касова основа е бил 0,8%, т.е. най-близо до уравновесен бюджет, инфлацията не е била трагично по-ниска. За високата инфлация, министърът уточни два факта- у нас тя идва по цени на храните и на силата, които са търгуеми. Ако тези цени се подтискат, стоките незабавно потеглят за експорт. Прогнозата му е, че цените на силата към този момент са паднали, а цените на храните също ще се възстановяват, когато падне цената на зърното.

За повишението на приходите

Залага се повишение на приходите с 3,6 милиарда лева Започва да се работи по инспекции със закъснели внасяния на корпоративния налог. Върнахме цялата база на Национална агенция за приходите със засичане на фактури. Има ограничения да се виждат месечно касовите наличия на компаниите месечно, а не един път на избрани интервали. Той разказа и една допустима скица за касови наличности- заявяват се пари на каса, тегли се дял и с него се заплащат заплати на черно. Затова се вкарват ограничения като: заплатите на компании с над 50 служащия да се заплащат по банков път и тази каса да се заявява. Малките компании са пощадени, напъните са ориентирани към междинните и огромните компании. „ Ако Народното събрание одобри предложенията ни от 1 август в заведенията за хранене ще се заплаща единствено против касова записка “, увери министърът.

За Данък добавена стойност ставките

Ще се върнат единствено тези за енергоизточниците към 20%. При останалите няма да се подвига ставката, само че се вкарват ограничения за надзор, като следенето на касовите наличия.

За 100-те % дял от държавните сдружения

„ Чувахме отново апокалиптични картини за изземване на парите за вложения и откакто взехме 100% от дивидента през предходната година. Нищо не попречи на компаниите да си създадат капиталовата стратегия. Това са парите от 2021 година, посочи министърът. И добави: „ Ако едно сдружение има систематичен проблем, той не се взема решение с едногодишен дял. А по сметките на БЕХ и дъщерните сдружения, приказваме за няколко милиарда лв. над този 1 милиард, който страната желае като дял.

За парите за пътища и капиталовите стратегии

„ Ще се строят пътища, ще се ремонтират, имаме рекордна капиталова стратегия от 8 милиарда лева Проблемът не са парите, а това, че министерствата не съумяха тези пари да се влагат. Индексациите поради цените се случиха, и все пак не съумяха. В момента да вземем за пример Министерство на регионалното развитие има над 2 милиарда лв. да влага до края на годината, при вложени досега 750 млн. лева Въпросът е действително да се работи “

За заплати и пенсии

От 1 януари 2024 година ще се усили заплатата до 50% от междинната. Пенсиите към този момент се усилиха с 12% от 1 юли, за следващата година отново е заложено по швейцарското предписание. Майчинските към този момент се заплащат със задна дата и са равни на минималната заплата от 780 лева

За кандидатурата на Васил Терзиев за кмет

Васил Терзиев е най-подходящия претендент. Въпросът е какво избираме. Не избираме патриарх, който да ни дава образец за морал, избираме градоначалник. Който може да построи непостроените детски градини, да не прави три ремонта на „ Шишман “. „ Телериг академия “ има сега 100 паралелки в 47 града на страната, в случай че може да провежда 1700 деца да учат компютри, ще бъде триумф. Неговата кандидатура е добра, в случай че хората желаят да гледат към бъдещето, а не да виждат сянката на предишното.

За обединението с Демократична България

Коалицията с Демократична България е монолитна и сега виждаме, че в множеството огромни градове ще се явим дружно на локалните избори.

 

Източници: бТВ, " 24 часа "

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР